Recept Tomatensaus maken

|B| De Boon in de Tuin
Er gaat niets boven verse zelfgemaakte tomatensaus van tomaten uit de moestuin. Het is een perfecte basis voor allerlei pasta's of je gebruikt hem als topping op je pizza. Daarom deze keer een recept om zelf de lekkerste tomatensaus te maken!


tomaten saus, tomatensaus, recept saus tomaten, tomatensaus recept, recept voor saus van tomaten, saus van tomaten maken, tomatenen in de saus, tomatenen saus, eten uit de moestuin, eten uit de volkstuin, tomaten in volkstuin, tomaten in  moestuin, tips voor tomaten, tip voor tomaten

Tomatensaus maken: de ingrediënten

Een tomatensaus met verse kruiden is niet te versmaden en makkelijk om te maken met ingrediënten uit de volkstuin of moestuin. Dit recept geeft ongeveer 2,5 liter tomatensaus. Handig om te weten hoeveel potten je klaar moet zetten.

Bereidingstijd: 30 minuten
  • 2 kilo tomaten
  • 2 rode pepers
  • 1 rode paprika
  • 2 uien
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 takje tijm (is nogal overheersend)
  • 3 takjes oregano
  • 3 tenen knoflook
  • Bosje basilicum
  • Olijfolie (3 el)
  • Zout en peper


recept zelf tomatensaus maken pastasaus

Tomatensaus: de bereiding

Ter voorbereiding maak je de kruiden schoon en snijd je ze fijn. De tomaten en paprika snijd je in vieren. Dat kookt later toch nog fijn. Snijd nu de peper, knoflook en uien fijn en fruit even kort aan met de olijfolie in de pan. Voeg daarna de tomaten en de paprika stukken toe. Breng op temperatuur op een hoog vuur totdat de tomaten kapot gekookt zijn. Voeg de kruiden toe en wat olijfolie en laat daarna zo'n 20 minuten pruttelen.

recept zelf tomatensaus maken pastasaus

Na 20 minuten sudderen zeef je de tomatenmassa door een passeerzeef (passe-vite) laten gaan voor een mooie gladde saus. Als je geen passeerzeef hebt, dan kun je natuurlijk ook gewoon een staafmixer gebruiken.

Daarna kun je de potten gaan afvullen en laat ze rustig afkoelen. Bewaar je de tomatensaus in weckpotten? Weck de potten dan nog 30 minuten op 90 graden.

Eet smakelijk!

Jouw tomatensaus: leuk om te horen!

Dit was mijn recept voor een heerlijke zelfgemaakte tomatensaus. Maak jij ook zelf tomatensaus? En heb je nog een lekkere variatie of een leuk recept? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral jouw reactie achter.

Deel met je vrienden

Reacties (13)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Mijn saus is niet helemaal vers, maar wel superlekker (maar dat vind iedereen van zijn eigen saus, denk ik)
6 grote vleestomaten
4 tenen knoflook
3 flinke rode uien
doosje champignongs
500gr rundergehakt
pakje pommodoro
Pot groene pesto
Wat verse basilicum
(naar wens nog stukjes tomaat uit blik)

Tomaten 'koken' tot het velletje loskomt en in stukken snijden. Ondertussen kun je de knoflook schoonmaken, uien villen en in stukjes snijden en de champignons snijden. Snijd de inmiddels gare en ontvelde tomaten in stukken en snijd ze fijn, of naar wens in de staafmixer.
Rul het gehakt. Voeg de uien en knoflook toe. Doe nu de tomaten, pommodoro en evt tomaat uit blik erbij. Even laten sudderen. Nu kunnen de champigons en pot groene pesto erbij. Als laatste nog even lekker de verse basilicum mee laten koken.
Eet smakelijk!
1 reactie · actief 285 weken geleden
Dag Ingrid, bedankt voor het delen van jouw recept voor tomatensaus. Zo kunnen we allemaal weer eens een andere variant maken!
 Mieke van Duijnhoven's avatar

Mieke van Duijnhoven · 285 weken geleden

Als hij net zo lekker wordt als de jam ben ik tevreden..Mijn basilicum is toch aangegroeid dus kan ik hem mooi gebruiken nu. Gr. Mieke
2 reacties · actief 285 weken geleden
 Mieke van Duijnhoven's avatar

Mieke van Duijnhoven · 285 weken geleden

Hij is erg llekker geworden heb er nog een courgette aan toe ge voegd.
Wat leuk om te horen Mieke dat het recept voor deze tomatensaus goed in de smaak is gevallen! Je kan er natuurlijk net zoveel mee variëren als je zelf wilt.
Beginnen met gefruite ui, minstens een kwartier zacht laten worden voordat de rest in de pan gaat, dat geeft meer smaak dan kort fruiten. En ik doe er geen tijm in. Soms laat ik de saus een stuk inkoken, dat maakt m geschikter voor pizza, en dan heb ik ook minder potten en ruimte nodig.
Wat een heerlijk recept. ...ga het zeker uit proberen....
Groetjes Veronique
1 reactie · actief 450 weken geleden
Ook lekker met snuf gerookte paprikapoeder, balsamico azijn en witte wijn!
2 reacties · actief 465 weken geleden
Marisa, in plaats van? Of bij de kruiden die Kees al gebruikt?
Mooie tijd om een flinke wintervoorraad aan te leggen. Wat ik extra lekker vind in mijn tomatensaus is een snufje komijn. Jouw recept klinkt goed. Ik ga deze ook eens maken. Dan vries ik het wel in. Wecken doe ik eigenlijk nooit.
My recent post De eerste peultjes
1 reactie · actief 507 weken geleden
Komijn gebruik ik nog wel eens als ik iets in zoetzuur inmaak (bijv. courgette).

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by