Stoofperen Inmaken Recept

|B| De Boon in de Tuin
Zelf stoofperen maken hoort bij de winter. De vlezige peren van het soort Gieser Wildeman of de Zoete Brederode laten zich prima stoven. En een overschot van zelfgemaakte stoofpeertjes wil je goed kunnen bewaren. Daarom een heerlijk recept voor stoofperen en tips om stoofperen in te maken.

recept stoofperen inmaken wecken

Recept Stoofperen maken

Eerder schreef ik al eens recept van stoofperen met port. Dat was vooral voor een kleine portie en het recept vind je hier.

Op de markt kwam ik een mooie partij Gieser Wildeman peertjes tegen. Ik kon het niet laten en heb meteen 4 kilo ingeslagen. Daarom deze keer een recept voor een grote voorraad stoofperen.
  • 4 Kilo stoofperen (Brederode, Gieser Wildeman of Saint Rémy)
  • 4 Kaneelstokjes
  • 1 Liter rode huiswijn
  • 250 Gram suiker (of zoveel meer of minder naar smaak)
  • Schil van een sinaasappel

Stoofperen: de bereiding

Boen de sinaasappel goed schoon en snijd de schil er vanaf. Schil de stoofperen en deel ze in tweeën. Verwijder het klokhuis en het steeltje. De kleine peertjes van de Gieser Wildeman snijd ik niet in vieren. Dan worden ze te klein en heb je kans dat ze kapot koken en hun vorm verliezen. Ik snijd ze in twee delen en verwijder met een draaiende beweging de kroos.

Je kunt de peren ook heel laten met het steeltje eraan. Het schijnt dat het steeltje ook nog wat smaak afgeeft.
Doe de perenhelften in een grote pan samen met de wijn, de kaneelstokjes, de sinaasappelschil en de suiker. Voeg daarna water toe totdat de peertjes net onder water staan. Verder kun je naar smaak eventueel nog wat kruidnagels toevoegen.

stoofperen recept wecken inmaken

Kook de peren gaar op een laag vuur. Doe dit voor ongeveer anderhalf uur. Roer de peren af en toe even door, zodat ze allemaal gelijk stoven. Zet daarna het vuur uit en laat ze met het deksel op de pan afkoelen. Ze stoven dan nog even lekker na.

Stoofperen wecken

Dit recept levert 3.250 ml stoofperen op (inclusief sap) en dan houd je nog 500 ml perensap over. Ik heb dat verdeeld over 2 potten van 1 liter, 2 potten van een halve liter, een klein potje van 250 ml en een sapfles van 500 ml.

recept stoofperen inmaken wecken

Voor het wecken van de stoofperen volg je de gebruikelijke stappen (reinigen potten en ringen en dergelijke) en schep je de stoofperen met een schuimspaan in de potten. Vul de potten daarna af met het resterende perensap.

Geweckte stoofperen kun je minimaal een jaar bewaren.
Zet de potten in de weckketel (of een grote pan) en weck ze 30 minuten op 90 graden. Laat ze daarna rustig afkoelen op een theedoek. Na 24 uur kun je de klemmen verwijderen. Plak er een mooi etiket op en de stoofperen zijn klaar om bewaard te worden.

Jouw stoofperen: leuk om te horen!

Dit is een makkelijke manier om heerlijke stoofperen te maken en ze lang te bewaren door ze te wecken. Hoe maak jij stoofperen? Heb je nog goede tips (bijvoorbeeld iets met drank)? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral een reactie achter!

Deel dit bericht