Omdat hij al mooi in bloei begint te komen, staat deze keer de Lupine centraal in mijn tuinupdate. Wist je bijvoorbeeld dat Lupines iets met wolven te maken hebben en dat ze goed zijn voor vlinders? Lees dus snel verder!
Een beestachtige bloem
In het Latijn staat het woord 'lupus' voor wolf. De naam van de Lupine is daar van afgeleid. Mensen dachten dat de Lupine-plant de voedingsstoffen uit de grond opslokte net zoals wolven dat met hun voedsel doen.
Het tegendeel is inmiddels wel bewezen, de plant geeft juist voedingsstoffen terug aan de bodem. Door de werking van de worteluiteinden wordt stikstof aan de bodem toegevoegd. De plant wordt dan ook veelvuldig gebruikt door boeren om het stikstofgehalte in de bodem te verhogen.
Tip: het kan dus helemaal geen kwaad als je aan wisselteelt doet, om regelmatig een jaar Lupine op een te planten in je moestuin. Daar wordt het nog vrolijker van ook!
Goed voor vlinders
De bladeren van een blauwe Lupine zijn een belangrijke voedselbron voor de rupsen van de Melissa Blue vlinder oftewel de 'Lycaeides melissa'.Deze soort wordt met uitsterven bedreigd en daarom zijn veel natuurbeschermers bezig met een aanleggen van Lupine-velden. Ik ben er niet zeker van of hij ook in ons land voorkomt, maar in ieder geval wel in Amerika.
Rondvliegend zaad
Er kunnen zelfs 20 zaden in een peul zitten, dus de Lupine kan zichzelf goed voortplanten. Dat heb ik ook al gemerkt in mijn tuin. In mijn geval is dat niet zo erg omdat ze voldoende ruimte hebben, maar houd er wel even rekening mee als je ze gaat aanplanten.
Zadenruil: Lupine zaden
Wil je ook Lupine in jouw tuin? Op dit moment beschik over nog meer dan voldoende zaden van de blauwe Lupine. Ik heb zelfs gezien dat er ook een roze variant in mijn tuin bloeit. De zaden daarvan ga ik deze herfst verzamelen, dus die komen ook in mijn zadenaanbod.
Wil je zaden van de Lupine ruilen tegen andere bloemzaden? Laat het me dan even weten via een reactie achter bij dit bericht.
Jouw Lupine: leuk om te horen!
Dit waren de Lupines in mijn tuin, maar hoe gaat het met die van jou? Ik ben reuze benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter in de comments!Check hier alle tuinitps op dit blog.