Heerlijk recept voor Pastinaaksoep

|B| De Boon in de Tuin
Aards maar met een zoete nasmaak. Pastinaken zijn een heerlijke groente en allang niet meer zo 'vergeten'. Dit seizoen gingen ze heel goed in de moestuin, dus zat ik ineens met een overschot aan Pastinaken. Een ideaal moment om er soep van te maken. Lees dus snel verder!

recept soep pastinaak pastinaken

Pastinaaksoep: de ingrediënten

Dit is waarschijnlijk het allermakkelijkste recept dat ik gemaakt heb, maar daarom niet minder smakelijk. Het is een stevig soepje dus dit recept is goed voor zes voedzame porties. Uiteraard kan je de soep ook in kleinere porties maken.

Bereidingstijd: 1 uur (inclusief schoonmaken van de pastinaken)
  • 900 gram Pastinaak (ongeveer 8 middelgrote pastinaken)
  • 1,5 liter kippenbouillon 
  • 375 ml slagroom en/of kookroom
  • 2 teentjes knoflook
  • aantal plakken bacon
  • zout en peper (naar behoefte)
  • blaadje peterselie (optioneel)

recept pastinaak soep pastinaken
8 middelgrote pastinaken in deze soep

Pastinaaksoep: stap voor stap

Schil de pastinaken en snijd ze in stukken. Snipper de knoflook en fruit deze kort aan met wat boter. Voeg daarna de kippenbouillon toe en breng deze aan de kook. Voeg de stukken pastinaak toe en kook ze gaar (+/- 20 min.). Bak in de tussentijd de plakken bacon uit tot ze lekker krokant zijn.

Grote pastinaken heben vaak een harde kern net als witlof. Deze kern kan je het beste verwijderen omdat hij langzaam gaart en minder smakelijk is.
Na ongeveer 20 minuten is de pastinaak gaar en dan pureer je de soep. Voeg de slagroom toe en naar smaak wat peper en zout. Snijd de bacon in kleine stukjes en voeg dat toe aan de soep. Tot slot maak je met een vers blaadje peterselie als garnering de soep helemaal af.

Het eindresultaat is een heerlijk zachtromige soep die erg voedzaam is. Eet smakelijk!

Pastinaak: niet de makkelijkste

Pastinaak is een echte wintergroente. Voordat de aardappel bekend was in Nederland, werd pastinaak veel gebruikt. Daarna raakte de groente uit zwang.

Eerlijk is eerlijk: pastinaak is niet de allermakkelijkste groente om te telen. Hij kiemt traag (vind Pastinaak nogal een mannelijk groente) waardoor het lang duurt voordat er wat groen boven de grond komt. Het duurt even voordat je wat boven de grond ziet, als het al niet overwoekerd is door onkruid.

pastinaak recepten pastinaken recept

De opstart is dus lastig, maar verder vraagt de plant tijdens de groei eigenlijk maar weinig verzorging. Beetje arme grond is voldoende, net als eigenlijk bij alle wortelgewassen. Zet hem dus niet in een vierkante-meter-bak bomvol met potgrond. Dat gaat niet werken.

Pastinaak kun je een paar dagen bewaren in de koelkast in een bak met water
Bij het ontkiemen is geduld dus een schone zaak, maar bij de oogst is dat juist andersom. Pastinaak blijft na het oogsten maar heel kort fris en lekker en daarna wordt ie snel 'melig'. Eigenlijk kun je ze het beste op de dag van de oogst meteen verwerken. Daarom zie je ze ook niet veel in supermarkten, want ze zijn commercieel niet zo interessant (gaan snel overstuur).

Je kan het nog een paar dagen rekken door de schoongemaakte pastinaak te bewaren in een kom met water in de koelkast of te blancheren en dan in te vriezen.

pastinaak recepten pastinaken recept

Meer pastinaak recepten?

Op twitter deed ik eens wat navraag over wat je allemaal met pastinaak kunt maken. Zo kan je er bijvoorbeeld patatten of chips van maken. Of pastinaaktaart of verwerken in de puree van een of andere stamppot. Allemaal toffe tips, dus doe je inspiratie op met onderstaande plaat en probeer het eens uit. Ik vind het leuk om nog eens van je terug te horen wat jouw favoriet is!

pastinaak recepten pastinaken recept

Jouw pastinaaksoep: leuk om van je te horen!

Dit was mijn recept voor een heerlijke soep van pastinaken. Hoe maak jij pastinaaksoep en heb je nog goede tips of leuke variaties? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral jouw reactie achter.

Deel met je vrienden