Moestuin update: Bieslook, Snijbiet en Aardappels

|B| De Boon in de Tuin
Piepers, snijbiet, bloeiende bieslook en nog veel meer. De temperatuur blijft nog wat achter voor de tijd van het jaar, maar de moestuin begint zich al mooi te vormen naar het seizoen  Kortom de hoogste tijd voor een rondje door de moestuin. Lees dus snel verder en check de foto's!

moestuin volkstuin mei juni

De bieslook staat schitterend in bloei en dat laten de bijen en hommels niet aan zich voorbij gaan. Deze vliegende wezens zijn de gevleugelde vrienden van een moestuin. Ze zorgen voor een goede bestuiving van al je bloeiende groente en fruit. Het beestje op de foto (boven) is overigens een vrouwelijke steenhommel.

sla gemende sla moestuin volkstuin
Gemende sla
De gemengde sla doet het uitstekend. Het is snijsla, dus je kan er lekker van blijven eten. Qua smaak kan hij zich meten met de wat pittigere rucola. Echt een aanrader.

snijbiet wortels bieslook moestuin volkstuin
Snijbiet (voorgrond) en wortels en bieslook (achtergrond)
Op deze foto wordt mooi duidelijk wat ik bedoel met m'n column de Strakke lijn. Je kunt er geen lat langs leggen, maar de kleine onnauwkeurigheid in de rijen wordt ruimschoots gecompenseerd door het weelderig groeien van de planten. Met schoffelen heb ik nooit last ondervonden van deze kleine kronkels in mijn groentebedden.

aardappels frieslanders piepers moestuin volkstuin
Vroege aardappels Frieslander
De piepers doen het ook mooi dit jaar en ik heb ze reeds voor de eerste keer aangeaard. Check hier mijn vijf beste aardappeltips! Mijn verwachting is dat ik ze medio juni kan oogsten en dan begint het grote smullen, want er gaat niks boven een vers geoogste aardappel, beetje zout, beetje olijfolie en verder niets. Bon appetit!

snijbiet blad stengel zon moestuin volkstuin
Snijbiet in de avondzon
Voor het eerst dit jaar heb ik snijbiet staan. Ik weet het, voor alles is een tijd, maar snijbiet had ik nog niet eerder geprobeerd. Marleen van Es heeft me aangestoken met haar mooie foto's van snijbiet. Zodra de snijbiet geoogst kan worden, wil ik haar recept van snijbiet in filodeeg gaan maken.

bloei bloeiende bieslook bijen moestuin volkstuin
Bloeiende bieslook
Naast de rijtjes met zomerwortelen heb ik een rij met bieslook gezet door simpelweg een aantal grotere pollen te scheuren en opnieuw te planten. Zo hoop ik de beruchte wortelvlieg te foppen. Op dit moment bloeit de bieslook fantastisch mooi en zwermt het van bijen en hommels eromheen.

aarbeien kleinfruit roodfruit moestuin volkstuin
Aarbeien
De aardbeien zijn bijna oogstklaar. Het lijkt erop dat, met de weinige neerslag van de afgelopen weken, de aarbeien wat aan de kleine kant gaan worden. Als je ze flink sproeit, of als er flink wat regen valt, dan zuigen ze zich helemaal vol met water en krijg je van die flinke jongens (een knuist vol, zeg maar).

Dit jaar heb ik besloten om zo lang mogelijk te wachten met het sproeien van de planten. Door niet te sproeien wordt de plant gedwongen zelf op zoek te gaan naar vocht, waardoor ze dieper gaan wortelen. Dan kunnen ze beter tegen een stootje als de echte zomerse droogte eraan komt.


bonen snijbonen droogbonen moestuin volkstuin
Bonen, droogbonen en snijbonen
De bonen staan al met hun kop boven de grond. Er zijn wijsheden die zeggen dat bonen de maand mei niet mogen zien, dus die van mij zijn in dat opzicht al in overtreding.

Bij de bonen heb ik dit jaar eens wat anders gedaan. In een aantal rijen heb ik 3 á 4 bonen in één gat gelegd en de afstand tussen de gaten zo'n 20 cm gehouden. In een aantal andere rijen heb ik de bonen heel dun gelegd met een onderlinge afstand van zo'n 5 cm. Eens kijken wat het beste resultaat gaat opleveren.

kruiden thijm oregano moestuin volkstuin
Tijm in bloei en daarachter oregano
Als ik mijn tuin in wandel, dan ruikt het altijd heerlijk want in het begin van het moestuinpad heb ik tijm en oregano gezet. Zo krijg ik elke keer een geurig welkom van deze trouwe keukenkruiden.

tomaten moestuin volkstuin tomaat
Tomaten
De IJsheiligen liggen alweer veilig achter ons, dus dat betekent dat het vorstgevoelige materiaal naar buiten kan. Heel wat ritjes met de fiets en krat heb ik al gemaakt om al m'n tomaten naar de tuin te verslepen. Inmiddels staan ze allemaal in de grond en met hun eigen stok erbij.

basilicum pesto moestuin volkstuin
Pesto in wording
De basilicum was ook groot genoeg om in de volle grond te gaan, dus daar staan ze dan te blinken, 6x6 plantjes basilicum. Genoeg om heerlijke pesto van te maken. Check hier een recept om zelf overheerlijke pesto te maken.

overzicht moestuin volkstuin gieter gieters
Een deel van de moestuin
Tot slot een overzicht van een deel van de moestuin. Gewoon omdat ie er nu (nog) zo mooi bij ligt. De komende weken zal alles (ook het onkruid) explosief gaan groeien en zal het beeld er niet meer zo vredig uit zien als nu ;-)

Jouw moestuin: leuk om te horen! 

En hoe gaat het bij jou in de moestuin? Ik ben reuze benieuwd, dus superleuk als je een berichtje achterlaat!

Deel met je vrienden

Reacties (12)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Hey!
Wat een ontzettend leuk en leerzaam blog. Wij zijn afgelopen november verhuisd en dit is voor mij het eerste huis met een tuin (in ben 20). Niemand van ons heeft verstand van tuinieren, maar we vinden het wel heel leuk. Er stond als een bramen struik en een frambozen struik, en dr frambozen eten we al volop, de bramen rijpen daarnaast ook al snel. We hebben van vrienden twee kleine appelboompjes gekregen en een tomatenplant. Daarnaast hebben we de zaadjes uit de AH moestuintjes gezaaid om te beginnen. De broccoli bloeide helaas al snel, maar dit vonden de bijen gelukkig wel leuk. De wortels staan er netjes bij, en naar aanleiding van info op je blog hier hebben we er nu knoflook tussen gezet in de hoop de wortelvlieg weg te kunnen houden. We zijn nog een beetje aan het aanrommelen, maar we leren snel en met de tips die je hier geeft moet het volgend jaar helemaal goed komen :D
Dankjewel voor het delen van al je ervaringen!
Groetjes Luca :)
1 reactie · actief 509 weken geleden
Hoi Luca, bedankt voor je ontzettend leuke reactie! Tof dat je het moestuinvirus ook te pakken hebben. Even ter info: ik heb knoflook én bieslook naast de wortels gezet. Van bieslook is zeker bekend dat het de wortelvlieg weghoudt, maar van knoflook weet ik het (nog) niet ;-)
Groeit gaat langzaam vooral die kolen, ik kijk ze omhoog. De snijbiet gaat nu eindelijk sneller. Mijn rucola heeft nooit daglicht gezien, de spinazie is veel aangevallen. De bonen worden of gegeten of leggen het af in de straffe wind. Mijn pompoen is gescheurd door de wind. Maar de uien, bieten en wortels groeien hard door. Pastinaak gaat slecht zijn er maar vier opgekomen dus opnieuw gezaaid. Ik zit in de open polder dus heb het gevoel dat ik wat later moet gaan zaaien en planten als "normaal".
1 reactie · actief 514 weken geleden
Hoi Peter, dat zou zeker zo kunnen zijn. Er is echt een verschil tussen zandgrond (waar ik op zit) en bijv. kleigrond die je vaak ziet in de polder. Dat kan zomaar een week of twee schelen in zaaimoment.
Ook in mijn moestuin begint het wat te worden, vooral alle slasoorten doen het goed! Ze zien er eigenlijk zo mooi uit dat het bijna zonde is om ervan te plukken vind ik! Spinazie en rucola heb ik wel al geproefd, 10 keer lekkerder dan in de winkel, daar doe je het voor! Mijn courgettes doen het nog maar matig, die hebben een dagje droog gestaan en zijn hiervan niet mooier geworden. En eergisteren de tomaten over geplant, die zagen er na een half uurtje gelijk heel zielig uit;-( Vandaag waren ze gelukkig alweer een stukje opgeknapt.
Snijbiet heb ik ook, maar die heb ik las net gezaaid. Ik heb nog niet zo heel lang een tuin, dus kom net kijken: kan eigenlijk nu het verschil nog niet zien tussen het onkruid en de opkomende snijbiet. Maar even nog wat tijd gunnen dus. Vraagje: als je onkruid wied, haal je het dan weg of laat je het liggen als een soort mulch? Dat laatste lijkt mij beter maar staat zo slordig...
3 reacties · actief 514 weken geleden
Onkruid haal ik weg en gooi ik ook niet de composthoop. Als je het laat liggen en het regent, dan gaat het heel snel weer wortelen en dat wil je natuurlijk niet. Voor mulchen moet je trouwens een dikke laag (min 10.cm) aanbrengen om het echt een goed effect te laten hebben. Er mag namelijk geen enkel zonlicht meer doordringen.
Ik neem bij het wieden een emmertje mee, daar gaat alles in en als er geen zaad in zit, gaat het op de composthoop. Als je het laat liggen en er komt regen, groeit al je onkruid weer gewoon aan....zonde van je tijd.
Groetjes Annemiek
Zo doe ik het ook, alleen gooi ik het niet op de composthoop.
Ziet er mooi uit, jouw moestuin. Super!

Groet,

Madelon
My recent post Homemade Limoncello. Supermakkelijk!
1 reactie · actief 514 weken geleden
Ik kweek al een aantal jaren met veel succes snijbiet, een regenboog mengsel, prachtige kleuren levert dat op. Ik rooi de planten niet aan het einde van het jaar maar laat ze staan. Wanneer de winter niet al te streng is (zoals de afgelopen 2) kun je dooroogsten tot in het voorjaar. Op een gegeven moment (nu!) gaat de plant de hoogte in maakt een bloemstengel en dan is het einde verhaal. Maar gister aten we nog van het zaaisel van vorig jaar, heerlijk! Volgende week nog een keer en dan maakt het plaats voor een nieuw gewas. Het is sterk en lekker, bitter heb ik nooit zo gemerkt, ik gebruik het in recepten waar spinazie wordt gebruikt en vice versa.
1 reactie · actief 514 weken geleden
Goed om te weten dat je nog zo lang kan oogsten van snijbiet. Dat had ik niet verwacht. Goede tip dat je hem gebruikt als spinazie-vervanger.

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by