Juni is de tijd voor verse aardbeien van de volle grond. Niet van die waterige kiloknallers uit de kas, maar overheerlijke zongerijpte aardbeien met een volzoete smaak. In deze post lees je hoe deze zomerse traktatie kan bewaren voor een later tijdstip door de aardbeien in te maken (of wecken). Lees dus snel verder!
Het recept voor aardbeien inmaken
Voor dit recept ben ik uit gegaan van 750 gram aardbeien. Voor het beeld, dat is ongeveer een ontbijtbord met een kop erop. Genoeg voor ongeveer een liter ingemaakt eindproduct.
Voorbereiding: 15 minuten (aardbeien wassen en ontdoen van kroontje)
Inmaaktijd: 30 minuten op 90 graden
- 500 ml water
- 100 gram suiker
- +/- 750 gram aardbeien
- weckpot met totale inhoud van 1 ltr, of 2 van 0,5 ltr, of 3 van 0,33 ltr (in dit geval)
- weckpan of weckketel en etiketten
Aardbeien inmaken stap voor stap
Bij wecken, oftewel inmaken, is het uitermate belangrijk dat je werkt met schoon materiaal. Dat betekent dus eerst even alles afwassen en met koud water goed naspoelen. In de vaatwasser kan natuurlijk ook, maar als je dan toch ouderwets gaat wecken, is het wel zo passend om het ook met de hand af te wassen, nietwaar? De ringen leg je in koud water tot het moment dat je ze gaat gebruiken. Dat bevordert een goede sluiting van de pot.
 |
Schoon materiaal is de basis |
Om mogelijke schimmelvorming te voorkomen, vul ik de potjes af met licht aangemaakt suikerwater. Ik gebruik altijd de verhouding van 1 deel suiker op 5 delen water. In dit geval was dat 100 gram suiker en 500 ml water. Hiermee kan je variëren al naar gelang de rijpheid van de aardbeien (hoe rijper, hoe minder suiker) en je persoonlijke smaak.
 |
Suiker afwegen |
Vul de potjes met aardbeien zodat het deksel er nog goed op past. Vul de potjes af met het warme suikerwater. Bijzonder is dat je na afloop van het wecken zult zien dat de aardbeien zijn gekrompen en er, voor je gevoel, nog meer in had gekund.
 |
Potjes vullen met aardbeien |
Stel ondertussen de weckketel in op de juiste temperatuur en tijd. Het gemak van mijn weckketel (de WAT15) is dat het volautomatisch gaat. Ik stel de temperatuur in en het aantal minuten. Het klokje begint pas te lopen als de ketel op temperatuur is en na afloop van de ingestelde tijd schakelt de ketel zichzelf uit. Een kind kan de was doen (ondertussen ;-)
 |
De volautomatische weckketel WAT15 |
Plaats de potjes in de weckketel en zorg dat ze voor 3/4 onder water staan. Zet ze dus niet helemaal onder water. Heb je twee lagen met potjes, dan zorg je dat de bovenste laag tot 3/4 onder water staat. Je ziet dat ik nog ruimte genoeg over had in de ketel, maar dit was even een kleine proef.
 |
De potjes in de ketel |
Na de verstreken tijd haal je de potjes eruit en laat je ze
rustig afkoelen op een theedoek. Als je ze direct op een koude aanrecht zet, dan koelen ze te snel af en heb je kans dat de pot gaat barsten.
 |
Het eindresultaat: een mooie voorraad |
De klemmen laat je 24 uur op de pot zitten. De volgende dag haal je ze er vanaf en kun je direct zien of het wecken geslaagd is. Zit het deksel goed vast, dan is het prima, zit ie los, dan eet je de aardbeien lekker diezelfde dag nog op. In beide gevallen geen probleem dus.
En als het dan over een paar maanden flink tekeer gaat buiten met storm en regen, dan kun jij nog heerlijk genieten van deze zomerse traktatie. Bijzonder smakelijk met bijvoorbeeld een bolletje vanille-ijs. Smullen maar.
Zelf ook gaan inmaken?
Is je interesse gewekt en wil jij ook meer fruit gaan inmaken? Bestel dan zeker ook eens deze interessante en smakelijke boeken over het bewaren en inmaken van fruit:
Jouw aardbeien: leuk om van je te horen!
Dit was hoe ik aardbeien inmaak. Hoe maak jij aardbeien in of heb je nog goede tips of leuke variaties? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral een reactie achter bij dit bericht!
Kees van de Wiel · 46 weken geleden
Groetjes Kees
Madelon · 512 weken geleden
Groetjes,
Madelon
My recent post Tuinbonen, peulen en courgette
KeesdeBoon 85p · 512 weken geleden
Madelon · 512 weken geleden
My recent post Tuinbonen, peulen en courgette
KeesdeBoon 85p · 491 weken geleden
Karin · 513 weken geleden
Leuk artikel (weer)!
Hier helemaal geen ervaring met inmaken, wij vriezen eigenlijk alles in, voor zover het ingevroren kan worden...
Aardbeien in ieder geval wel, die gaan toch (bevroren) door de smoothie dus dat kan dat prima. Wat ik zo jammer vind van inmaken, dat er suiker nodig is, dat moet voor het conserveren?
Heb je ook ervaring met sperziebonen, dat lijkt mij ook leuk, invriezen is geen succes ;-( En ik vind het zo'n mooi gezicht van die potjes met ingemaakte groente (en fruit).
Fijn weekend,
Karin
PS gister een lekker buitje, alles heeft weer genoeg water gehad!
My recent post Chocoladetaart met pistachenootjes
KeesdeBoon 85p · 513 weken geleden
Boontjes uit de vriezer vond ik niet meer te pruimen, dus die gaan voortaan ingemaakt worden. Aardbeien gaan meestal meteen op, maar dit vond ik een leuk probeersel. Zo heb ik komende winter ook nog wat te smullen. Er gaat maar een heel klein beetje suiker bij per potje. Ik maak dus een lichte variant suikerwater. Uiteindelijk zit er 100 gram suiker verdeeld over drie potjes, dus zo'n 33 gram per potje (ongeveer 6 klontjes). Dat vind ik zelf nog wel acceptabel om eventuele schimmelvorming tegen te gaan.
Zonder suiker kan ook, alleen heb je dan kans op eventuele schimmelvorming, en dat durfde ik (nog) niet aan. Als ik wat meer bedreven ben in het wecken zal ik het eens proberen.
Karin · 512 weken geleden
Haha, ik lees al je stukjes maar het komt er vaak niet van om te reageren....
Moet je ook zeggen dat er steeds vaker hele mooie foto's tussen zitten, complimenten!
Super dat je een weckketel hebt gekocht, wij hebben een keer eentje geleend, deze werkte niet goed, hele tuinbonenoogst naar de knoppen. Daarom voor veilig dus invriezen. Maaaaaar het lokt nog steeds het wecken, vind het ook leuk dat je als het eenmaal geweckt is geen energie meer nodig heeft om te bewaren. We gaan het opnieuw proberen, we hebben nu een combistoomoven en daar schijnt het ook goed mee te kunnen. Aardbeien worden het niet, daar wil ik echt geen suiker aan toevoegen maar de boontjes zijn wel een kandidaat. Ben heel benieuwd naar jou verdere ervaringen, zie ze vast wel voorbij komen op je blog ;-)
Groet,
Karin
PS ik neem aan dat dit al eigen aardbeien waren, hier nog helemaal niks, alleen groene ;-(
KeesdeBoon 85p · 512 weken geleden