Bonen Wecken en Botulisme

|B| De Boon in de Tuin
Bonen. Als je bonen gaat wecken, dan moet je je zeker even verdiepen in het fenomeen Botulisme. Maar wat is het eigenlijk en wat kun je er tegen doen? En krijg je minder rimpels als je veel bonen eet? In deze post alles over bonen, wecken en botulisme.


Juli en augustus zijn dé maanden waarin je bonen kunt oogsten die je in mei (na de IJsheiligen) hebt gelegd. Een deel van de oogst eet ik direct op, maar het overgrote deel maak ik in (wecken).

Eerder schreef ik al over mijn afweging tussen invriezen en wecken. Bij het wecken van groenten kun je te maken krijgen met Botulisme. Maar wat is Botulisme eigenlijk? Moet je er voor vrezen? En wat kun je doen om het te voorkomen of tegen te gaan?

Recept Bonen Wecken

Eerst nog even het recept om bonen in te maken (wecken). Het inmaken van bonen is eigenlijk heel simpel. Voordat je hieraan begin lees je eerst de 20 regels van Weck. Dit zijn belangrijke basisregels om een goed eindresultaat te krijgen. Gelezen? Check.

Ontdoe de bonen van hun puntige uiteinden (rengen of rangen) en spoel de bonen daarna goed af met kraanwater. Vul daarna de schone potten met bonen en vul af met koud kraanwater tot max 2 cm onder de rand. Doe in elke pot een theelepeltje zout (verderop lees je waarom).

Sluit de potten met de ringen, deksels en klemmen en zet ze in de weckketel. Weck de potten 120 minuten op 100 graden. Laat ze hierna rustig afkoelen en haal na 24 uur de klemmen er af. Bewaar de potten op een koele (<17C) en donkere plek.

bonen wecken inmaken botulisme

Wat is Botulisme

Let's talk about Botulism.
De bacterie Clostridium botulinum maakt sporen. Een spore is een klein eencellig lichaam dat bestand is tegen uitdroging en hitte en tot een nieuw organisme kan groeien. In deze sporen kan de bacterie heel goed overleven en zijn ze bestand tegen vocht, hitte, en uitdroging. De sporen van de Clostridium botulinum bacterie komen wereldwijd voor en worden met name gevonden in de grond en in darmen en ontlasting van dieren.

Deze bacterie maakt, onder de juiste omstandigheden, een gifstof aan genaamd Botuline. Van deze Botuline kun je ziek worden en dat ziektebeeld heet Botulisme. Er zijn drie soorten Botulisme: voedsel gerelateerd botulisme, infantiel botulisme en wondbotulisme.

De variant die kan ontstaan bij geweckte groenten is voedsel gerelateerd botulisme. Infantiel botulisme is wanneer baby's (< 1jr.) sporen binnen hebben gekregen (bijv. door honing). Deze sporen vermeerderen zich in de nog prille darmflora door het ontbreken van een competitieve darmflora (m.a.w. de afwezigheid van andere bacteriën). Wondbotulisme ontstaat wanneer sporen in een wond terecht komen. Theoretisch kan dat als je met een wondje aan je hand in de grond gaat werken.

De gifstof Botuline

De bacterie Clostridium botulinum kan sterilisatie van vlees, visconserven of eiwitrijke groenten in glas (wecken/inmaken) overleven. In een zuurstofarme omgeving (bijvoorbeeld een weckpot) kunnen de sporen overgaan in een bacterievorm die grote hoeveelheden toxines (Botuline) produceert.

Ideale omstandigheden voor de bacterie om de gifstof Botuline te gaan produceren zijn: temperatuur boven 17 graden Celsius, een laag zoutgehalte in de pot en een zuurtegraad die hoger is dan 4,6 pH.
Omstandigheden voor aanmaken gifstof: > 17 graden Celsius, laag zoutgehalte en zuurtegraad > 4,6 pH
'Uit onderzoek blijkt dat vooral thuis ingemaakte groente, vlees of knoflook in olie een risico zijn', aldus het Voedingscentrum. Ook in honing en ingeblikte groenten kan de bacterie voorkomen.

Zelf ingemaakt fruit leidt overigens niet tot problemen, omdat dit meestal te zuur is voor de bacterie om zich in te ontwikkelen (zuurder dan 4,6 pH)

Clostridium botulinum (groen) en Botuline (blauw) By: Dailymail

Effecten van Botulisme

De sporen en de bacterie zelf zijn dus niet schadelijk, maar het gif (toxine) dat ze produceren wel. De gifstof Botuline is al bij zeer kleine hoeveelheden erg giftig en leidt tot verlammingsverschijnselen bij mens en dier.  Die verschijnselen doen zich voor 12 tot 36 uur na de vergiftiging. Verschijnselen zijn slechter zicht, moeilijk praten, slecht slikken en gedeeltelijke verlamming. 

Het duurt even voordat je er goed ziek van wordt. Voor die tijd kun je last hebben van verminderde eetlust, aanhoudend huilen, sloomheid en verstopping (obstipatie) met spierzwakte en verlammingen tot gevolg. Een snelle behandeling in het ziekenhuis kan complicaties voorkomen.

Botulisme wordt niet overgedragen van mens naar mens.

Botuline als medicament

Wist je overigens dat de gifstof Botuline toxine als medicament gebruikt wordt? Weliswaar in sterk afgezwakte vorm, maar het is beter bekend onder de merknaam Botox. 'Botox' is een samentrekking van de woorden 'Botuline' en 'toxine'. Door zijn verlammende werking kan het gif spierspasmen tegengaan en de effecten van ouderdom verdoezelen.

De meest bekende toepassing is natuurlijk als wondermiddel tegen rimpels, maar het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om spieren minder onwillekeurig te laten samentrekken als je dystonie hebt. Als je dystonie hebt dan heb last van willekeurige spiersamentrekkingen in gezicht en/of hals. Door de plaatselijke verlamming (effect van de gifstof) van de spieren door Botuline wordt dit verminderd of zelfs weggenomen.

Botulisme voorkomen

Toegegeven, het klinkt tot nu toe allemaal nogal dramatisch, maar gelukkig kun je maatregelen nemen om veilig te genieten van je zelf ingemaakte oogst.

Bereiding

Een te laag zoutgehalte in de pot is één van de factoren die ervoor zorgen dat de bacterie gifstoffen gaat produceren. Voeg daarom bij elke pot een theelepeltje zout toe op een pot van 1 liter.

Bij verhitting boven 121,1 graden Celsius (250 graden F) gaan de sporen van de Clostridium botulinum kapot. Dit is ook de methode die grote conservenfabrikanten, zoals Hak, hanteren.

Je kan dus de (weck-) potten verhitten in een snelkookpan gedurende 20 minuten. Let er dan wel op dat de snelkookpan een temperatuur van 121,1 graden kan behalen.

bonen wecken inmaken botulisme


Bewaren
De weckpotten kun je het beste bewaren in een koele en donkere omgeving. Koel betekent in dit geval een ruimte met een temperatuur lager dan 17 graden Celsius. Boven deze temperatuur gaat de bacterie gifstof produceren.

Nuttigen
Heb je geen snelkookpan, maar een weckketel (zoals ik), dan is het zaak je bewaarde product voor het nuttigen nog eens goed te verwarmen. Een weckketel gaat namelijk niet verder dan 100 C en dan is de bacterie dus nog niet dood (als ie al in de pot zit). De eventuele toxines (giftige stoffen) die de bacterie aanmaakt zijn een stuk gevoeliger voor externe factoren dan de sporen. Dat betekent dat de toxines kapot gaan door verhitting. Door verhitting gedurende minstens vijf minuten boven 85 graden Celsius vallen de toxines uit elkaar en is het product vrij van gifstoffen.

Meldingen Botulisme

Botulisme komt gelukkig zeer zelden voor. Sinds 2000 zijn er 16 meldingen van Botulisme geweest:
  • 2 meldingen infantiel botulisme (bij baby's door honing)
  • 1 melding van wondbotulisme (door drugsgebruik met spuit)
  • 6 meldingen door geconserveerde levensmiddelen (uit Polen en Servië)
  • 7 meldingen op een cruise in Turkije (door lokaal verwerkte olijven)
Geen van de meldingen heeft een dodelijke afloop gekend. Ook is de afgelopen 15 jaar geen enkel geval gemeld van Botulisme als gevolg van zelf ingemaakte groenten.

Er wordt al ruim een eeuw geweckt in Nederland en ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat iemand is overleden door het eten van zelf ingemaakte boontjes.

Botulisme is dus wel iets om voorzichtig mee om te gaan gezien de mogelijke gevolgen, maar het hoeft zeer zeker niet te betekenen dat je groenten en vlees niet kan of mag inmaken. En een beetje Botuline is zelfs goed tegen rimpels!

Mijn advies om vooral zelf de afweging te maken en daarbij je gezonde verstand te gebruiken.

Tot slot

Met deze post wil ik meer informatie geven over het inmaken van bonen en Botulisme. Daarbij heb ik de grootst mogelijke zorg besteed om alles uit te zoeken en goed op te schrijven. Desondanks kan het zijn dat ik iets over het hoofd heb gzien. Laat vooral je reactie achter in de comments als je nog vragen of aanvullingen hebt op deze post.

Bronnen

Wil je meer lezen? De informatie over Botulisme heb ik opgezocht via:

Deel met je vrienden

Reacties (36)

Bezig... Aan het inloggen...
  • Ingelogd als
Er is nog een andere optie, Tyndalliseren. Je weckt bij 100°C, laat het geheel afkoelen en een of twee dagen bij kamertemperatuur staan. Dan weck je nog een keer bij 100°C. De gedachte hierachter is dat sporen die in de eerste weck niet het loodje hebben gelegd in de rustperiode kiemen. Vervolgens overleven de bacterien de volgende kook niet. Je kunt dit meerdere keren herhalen, na drie keer is de weck nabij steriel. Omdat de meeste hogedrukpannen/snelkookpannen de 120°C niet halen kun je daarmee dit proces goed toepassen bij 115°C in een kortere totale kooktijd.
goedenavond.

ik wil graag weten hoe je kapucijners kunt wecken.
Net als snij- en slabonen?

gr. Em
1 reactie · actief 351 weken geleden
Zet ze op met kokend water en zout en laat ze 5 min. koken. Laat ze rustig afkoelen (overnacht) en doe ze dan in de bokaal. Voeg gekookt water met zout (1 lepel zout per liter water) toe en een theelepel azijn. Weck de kapucijners daarna 2 uur op 100° C. Wederom rustig laten afkoelen en dan pas de klemmen eraf halen.
Hallo Kees, wat informatief. Bij groenten kan ik dus zout toevoegen. Ik heb begrepen dat je ook kan wecken zonder zout, maar wel met zuur, dus azijn of citroensap. Wat zijn dan de verhoudingen? Wat ik ook begreep uit jouw verhaal is dat je temperatuur moet halen boven de 121 Celsius, is het dan mogelijk om niet in een waterbad, maar in de oven te wecken? Zo ja, hoe werkt dat dan? Want dan hoef je geen zuur of zout toe te voegen.
Ik weck graag zo puur mogelijk, dus met zo min mogelijk toevoegingen. Want daardoor kan ik er meer mee doen als ik iets uit de pot pak.
Wouw, informatief artikel. Ik ben zelf op zoek naar de meest duurzame manier van conserveren. In blik, (glazen)pot of invriezen. Wat is jouw mening hier over?
1 reactie · actief 394 weken geleden
Wecken is het meest duurzame, maar kent ook een aantal risico's waaronder botulisme en zuur worden. Na een paar keer een zure pot te hebben gehad met bonen, heb ik besloten om minder bonen te zetten en evt een overschot in te vriezen. Verder maak ik nog wel heel veel in potten in hoor ;-) Is gemakkelijk en heel erg lang te bewaren.
Hoi,

wij zijn aan het denken om onze overschot aan moestuin groenten te gaan wecken. Maar dit artikel doet me wat schrik krijgen om volgende reden:
Wij wonen in een bijna passief huis, waarbij de constante temp (zomer - winter) hier rond de 22 graden ligt, alsook in onze bergruimte.
Blijkbaar groeit botulisme dan ?

Maar bij regel 19 van weck lees ik :
Regel 19: In de voorraadruimte mogen de gevulde inmaakglazen niet worden blootgesteld aan directe zonnestralen.
De ruimte moet ook vorstvrij zijn. Gevulde inmaakglazen kunnen echter niet alleen in een koele kelder, maar ook bij kamertemperatuur worden bewaard.

Wat moet ik hiervan dan van denken ?
Alvast bedankt voor de toffe en leerrijke site !

groetjes
1 reactie · actief 397 weken geleden
Ik begrijp je twijfel, maar wellicht kan ik je er snel vanaf helpen. Woon zelf in een goed geïsoleerd huis uit 1993. Daar heb je dus ook geen echte koele ruimten. De meeste potten bewaar ik in de kruipruimte. Daarin heb ik een klein vloertje gemaakt van vier grote losse tegels. De rest van de potten bewaar ik in de ongeïsoleerde garage en bijkeuken. Die krijgen dus regelmatig te maken met temp van boven de 20 graden. Botulisme doet zich niet voor bij alles dat met suiker, zout of zuur is ingemaakt. Ik doe het dus al een aantal jaren zo, alleen bewerk ik de meeste oogst voordat ik ze in weckpotten doe. Geen problemen tot dusver.
Na.v. al het bovenstaande heb ik nog een vraag voor het forum.... Overal op internet wordt overal gewaarschuwd tegen het zelf maken van knoflookolie omdat er een risico bestaat op botulisme. Knoflookolie gemaakt door fabrikanten zou wel veilig zijn.

Maar als ik nu gepelde knoflooktenen met wat Spaanse pepers, rozemarijn en tijm in een glazen pot gevuld met een goede olijfolie 1 uur in de oven op een temperatuur van 150 gr Celsius laat doorgaren en deze vervolgens zeef en af laat koelen heb ik toch een risicovrije olijfolie met een geweldige smaak gemaakt die gewoon bij kamertemperatuur een lange tijd houdbaar is. Of zie ik dat verkeerd.
1 reactie · actief 420 weken geleden
Hoi Thijs, ik denk dat je dat goed ziet. De sporen kunnen niet tegen een temp van 150 graden Celsius, dus die zouden dan kapot moeten zijn. Conserven als Hak ed worden onder hoge druk ingemaakt. De temperatuur stijgt dan naar 120 graden Celsius en daar zit ook geen botulisme meer in. Ben wel benieuwd of de verhitting in de oven nog iets doet met de smaak en de consistentie van de ingemaakte knoflook.
Dus als ik last heb van aanhoudend huilen, heb ik kans dat ik botulisme heb? ;-)
2 reacties · actief 420 weken geleden
Hallo Kees,
super uitleg over Bo. Had al veel gelezen en werd er wat angstig van, maar dat is nu wel over dankzij je goede artikel.
Toch nog even een vraagje. Als de gifstof is afgebroken bij verhitten, produceert bo dan geen nieuwe gifstoffen aan?

Ik zoek al tijden naar de "raw pack" methode, zoals je die voor je boontjes beschrijft en was dus ook heel blij met deze info. Heb je nog meer recepten hiervan op deze wijze of kan ik elke groente op deze wijze inmaken? Heb alleen een weckketel (grote pan).
Gr. Rebekah
1 reactie · actief 448 weken geleden
Vraag 1: als het goed is dan eet je het product als het verhit is. Er zitten dan geen gifstoffen meer in. De bacterie zal er dan nog wel in zitten. Die gaat dan mee je spijsvertering in en zal daar afgebroken worden door je maagzuur. Geen gevaar dus.

Vraag 2: op mijn receptenpagina vind je een aantal inmaakrecepten. Verder kun je de meeste groente zo inmaken als hierboven beschreven. Ik haal ook veel tips uit het boek van Weck dat je bij de ketel krijgt. Tot slot kun je bij weckenonline.com heel veel tips en recepten vinden om groenten en fruit in te maken.
Dus eigenlijk is er weinig aan de hand als ik bij mijn groenten, wat zout doe? Of is het toch ingewikkelder?
1 reactie · actief 448 weken geleden
Hoi Els, dat klopt. Anders zouden we wel wekelijks in het nieuws berichten krijgen over botulisme-vergiftiging.
Prima en nuttige informatie Kees

Ik lees:

Je kan dus de (weck-) potten verhitten in een snelkookpan gedurende 20 minuten. Let er dan wel op dat de snelkookpan een temperatuur van 121,1 graden kan behalen.

Welke snelkookpan, die in Europa verkocht wordt, haalt deze temperatuur? Wij kennen alleen de All Amarican (USA) die deze temperatuur haalt maar die is volgens ons in Europa niet te koop.

Met vriendelijke groet, Nelly
4 reacties · actief 450 weken geleden
Je kunt de pressure cooker ook bestellen bij Amazon 9http://www.amazon.com/All-American-30-Quart-Pressure-Cooker-Canner/dp/B0002808Z2) volgens mij wordt hij dan gewoon bij je thuis afgeleverd.
Dank je Kees voor je reactie.

Wij hebben veel met Fissler snelkookpannen gewerkt, die gaan op stand 2 tot max 116 C. Het ideale van die pannen is dat ze op alle warmtebronnen gebruikt kunnen worden.

De All American aluminium pannen kunnen alleen op gas.

Om het risico van botulisme van geweckte producten te voorkomen zou je ze, zoals ik ook wel gelezen heb, een kwartier door moeten koken. Het nadeel hiervan is wel dat er van je mooie geweckte bonen en veel andere producten weinig overblijft.
Dat laatste klopt. Ik weck ook voornamelijk bewerkte producten in zoals sauzen, soepen, jammen en dingen in zoetzuur. Bietjes en aardappels, zeg maar de wat hardere groente, gaan overigens prima. Die kunnen wel tegen een stootje in de pan ;-)
Tot slot: we moeten het risico op botulisme ook weer niet overschatten, want ik denk dat de kans op de staatsloterij groter is. En als het dan toch misgaat, ben in Nederland nooit verder dan een uur van een ziekenhuis verwijderd.
Klopt dit echt? Want dit lees ik over voedingswaarde bij snelkoken in The Healthy Economist: Vitamin C en beta caroteen in spinazie and amaranth werd beter behouden bij snelkoken dan bij gewoon koken. Broccoli behield 90% vit C bij snelkoken versus 78% bij stomen versus 68% bij gewoon koken en fytinezuur dat de opname van mineralen blokkeert in het lichaam, nam met 54% af bij geweekte en daarna in de snelkookpan gekookte bonen (ter vergelijking: slechts 29% afname bij gewoon koken).

De blijkbaar nog niet onderzochte twijfel zit 'm in de vraag of de glutamine niveau's die bereikt worden bij snelkoken laag genoeg zijn om niet te veranderen in het ongezonde glutamaat (Bron: http://www.thehealthyhomeeconomist.com/pressure-c....
Goed artikel, nog een kleine aanvulling. In Amerika zijn wel degelijk dodelijke slachtoffers gevallen door botuline in geweckte groenten (2008 en 2009). Deze website legt uit wat de beste preventiemethoden zijn en geeft meer informatie over deze 'uitbraken'. http://www.cdc.gov/Features/HomeCanning/index.htm...
1 reactie · actief 483 weken geleden
Bedankt voor de toevoeging.
 Rachel Post Sanders's avatar

Rachel Post Sanders · 504 weken geleden

Jeetje wat spannend dat Botulisme gevaar.
Ik heb het ook nooit in verband gebracht met ingeweckte groenten.
Eigenlijk heb ik me helemaal nog nooit verdiept in Botulisme.

Ik vind de legionella bacterie ook zo'n eng verhaal daarom ga ik nooit naar bloemencorso's enz. en zorg ervoor na onze vakantie dat ik eerst flilnk de kraan en douche laat strpomen. Maar dit heeft waarschijnlijkn niets met botulisme te maken.
1 reactie · actief 504 weken geleden
De overeenkomst tussen Legionella en Clostridium botulinum is dat het beiden bacteriën zijn. Met deze post heb je iig wat meer informatie over het gevaar op botulisme bij wecken/inmaken en hoe je het kan verhelpen. Be safe!
Toevallig heb ik afgelopen weekend ook bonen geweckt. Heb het op dezelfde manier gedaan als jij, maar een groot deel van deze informatie wist ik niet. Had wel van botulisme gehoord, maar de details wist ik niet. Leerzaam verhaal!
My recent post Courgettes inmaken - Pickled courgettes
1 reactie · actief 506 weken geleden
Leuk om terug te horen Josefien en ben benieuwd hoe ze bij jou tzt smaken ;-)
Helaas hebben wij nog onvoldoende groenten om echt te wecken, maar hebben wel fruit geweckt en jam gemaakt. Dit met gebruik te maken van de oven. Door de potjes in de oven verder door te laten garen op 130 graden in een hete lucht oven op ongeveer een uur blijft alles ook goed. Zo deden mijn ouders en overgroot ouders dit al en zijn wij allemaal groot mee geworden. Misschien een leuke tip.. :)
My recent post Wolkammen zijn klaar
1 reactie · actief 506 weken geleden
Wecken in de oven wordt inderdaad ook genoemd in het grote Weck-boek. Zelf heb ik nog niet geprobeerd, maar het moet even zo goed mogelijk zijn. Bedankt voor deze aanvulling Rik.
Zeer leerzaam stuk!
1 reactie · actief 506 weken geleden
Als je de bonen met 2 theelepels zout per 500gr of 1,5 liter fermenteert onder water, hoef je helemaal niet meer te wecken. En dan is het helemaal veilig, ook onder niet steriele omstandigheden.
1 reactie · actief 506 weken geleden
Fermenteren is een onderwerp waar ik nog heel weinig kennis van heb, maar ik ga me er eens in verdiepen. Bedankt voor de toevoeging Carsten.

Schrijf een nieuwe reactie

Comments by