Juli en augustus zijn dé maanden waarin je bonen kunt oogsten die je in mei (na de IJsheiligen) hebt gelegd. Een deel van de oogst eet ik direct op, maar het overgrote deel maak ik in (wecken).
Eerder schreef ik al over mijn afweging tussen invriezen en wecken. Bij het wecken van groenten kun je te maken krijgen met Botulisme. Maar wat is Botulisme eigenlijk? Moet je er voor vrezen? En wat kun je doen om het te voorkomen of tegen te gaan?
Recept Bonen Wecken
Eerst nog even het recept om bonen in te maken (wecken). Het inmaken van bonen is eigenlijk heel simpel. Voordat je hieraan begin lees je eerst de 20 regels van Weck. Dit zijn belangrijke basisregels om een goed eindresultaat te krijgen. Gelezen? Check.Ontdoe de bonen van hun puntige uiteinden (rengen of rangen) en spoel de bonen daarna goed af met kraanwater. Vul daarna de schone potten met bonen en vul af met koud kraanwater tot max 2 cm onder de rand. Doe in elke pot een theelepeltje zout (verderop lees je waarom).
Sluit de potten met de ringen, deksels en klemmen en zet ze in de weckketel. Weck de potten 120 minuten op 100 graden. Laat ze hierna rustig afkoelen en haal na 24 uur de klemmen er af. Bewaar de potten op een koele (<17C) en donkere plek.
Wat is Botulisme
Let's talk about Botulism.De bacterie Clostridium botulinum maakt sporen. Een spore is een klein eencellig lichaam dat bestand is tegen uitdroging en hitte en tot een nieuw organisme kan groeien. In deze sporen kan de bacterie heel goed overleven en zijn ze bestand tegen vocht, hitte, en uitdroging. De sporen van de Clostridium botulinum bacterie komen wereldwijd voor en worden met name gevonden in de grond en in darmen en ontlasting van dieren.
Deze bacterie maakt, onder de juiste omstandigheden, een gifstof aan genaamd Botuline. Van deze Botuline kun je ziek worden en dat ziektebeeld heet Botulisme. Er zijn drie soorten Botulisme: voedsel gerelateerd botulisme, infantiel botulisme en wondbotulisme.
De variant die kan ontstaan bij geweckte groenten is voedsel gerelateerd botulisme. Infantiel botulisme is wanneer baby's (< 1jr.) sporen binnen hebben gekregen (bijv. door honing). Deze sporen vermeerderen zich in de nog prille darmflora door het ontbreken van een competitieve darmflora (m.a.w. de afwezigheid van andere bacteriën). Wondbotulisme ontstaat wanneer sporen in een wond terecht komen. Theoretisch kan dat als je met een wondje aan je hand in de grond gaat werken.
De gifstof Botuline
De bacterie Clostridium botulinum kan sterilisatie van vlees, visconserven of eiwitrijke groenten in glas (wecken/inmaken) overleven. In een zuurstofarme omgeving (bijvoorbeeld een weckpot) kunnen de sporen overgaan in een bacterievorm die grote hoeveelheden toxines (Botuline) produceert.Ideale omstandigheden voor de bacterie om de gifstof Botuline te gaan produceren zijn: temperatuur boven 17 graden Celsius, een laag zoutgehalte in de pot en een zuurtegraad die hoger is dan 4,6 pH.
Omstandigheden voor aanmaken gifstof: > 17 graden Celsius, laag zoutgehalte en zuurtegraad > 4,6 pH'Uit onderzoek blijkt dat vooral thuis ingemaakte groente, vlees of knoflook in olie een risico zijn', aldus het Voedingscentrum. Ook in honing en ingeblikte groenten kan de bacterie voorkomen.
Zelf ingemaakt fruit leidt overigens niet tot problemen, omdat dit meestal te zuur is voor de bacterie om zich in te ontwikkelen (zuurder dan 4,6 pH)
![]() |
Clostridium botulinum (groen) en Botuline (blauw) By: Dailymail |
Effecten van Botulisme
De sporen en de bacterie zelf zijn dus niet schadelijk, maar het gif (toxine) dat ze produceren wel. De gifstof Botuline is al bij zeer kleine hoeveelheden erg giftig en leidt tot verlammingsverschijnselen bij mens en dier. Die verschijnselen doen zich voor 12 tot 36 uur na de vergiftiging. Verschijnselen zijn slechter zicht, moeilijk praten, slecht slikken en gedeeltelijke verlamming.Het duurt even voordat je er goed ziek van wordt. Voor die tijd kun je last hebben van verminderde eetlust, aanhoudend huilen, sloomheid en verstopping (obstipatie) met spierzwakte en verlammingen tot gevolg. Een snelle behandeling in het ziekenhuis kan complicaties voorkomen.
Botulisme wordt niet overgedragen van mens naar mens.
Botuline als medicament
Wist je overigens dat de gifstof Botuline toxine als medicament gebruikt wordt? Weliswaar in sterk afgezwakte vorm, maar het is beter bekend onder de merknaam Botox. 'Botox' is een samentrekking van de woorden 'Botuline' en 'toxine'. Door zijn verlammende werking kan het gif spierspasmen tegengaan en de effecten van ouderdom verdoezelen.De meest bekende toepassing is natuurlijk als wondermiddel tegen rimpels, maar het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om spieren minder onwillekeurig te laten samentrekken als je dystonie hebt. Als je dystonie hebt dan heb last van willekeurige spiersamentrekkingen in gezicht en/of hals. Door de plaatselijke verlamming (effect van de gifstof) van de spieren door Botuline wordt dit verminderd of zelfs weggenomen.
Botulisme voorkomen
Toegegeven, het klinkt tot nu toe allemaal nogal dramatisch, maar gelukkig kun je maatregelen nemen om veilig te genieten van je zelf ingemaakte oogst.Bereiding
Een te laag zoutgehalte in de pot is één van de factoren die ervoor zorgen dat de bacterie gifstoffen gaat produceren. Voeg daarom bij elke pot een theelepeltje zout toe op een pot van 1 liter.
Bij verhitting boven 121,1 graden Celsius (250 graden F) gaan de sporen van de Clostridium botulinum kapot. Dit is ook de methode die grote conservenfabrikanten, zoals Hak, hanteren.
Je kan dus de (weck-) potten verhitten in een snelkookpan gedurende 20 minuten. Let er dan wel op dat de snelkookpan een temperatuur van 121,1 graden kan behalen.@KeesdeBoon Hoi Kees, goede vraag. Wij garen onze groenten boven de 100 graden onder hoge druk. Eigenlijk wecken 2.0!— HAK Groenten (@HAKgroenten) July 3, 2015
Bewaren
De weckpotten kun je het beste bewaren in een koele en donkere omgeving. Koel betekent in dit geval een ruimte met een temperatuur lager dan 17 graden Celsius. Boven deze temperatuur gaat de bacterie gifstof produceren.
Nuttigen
Heb je geen snelkookpan, maar een weckketel (zoals ik), dan is het zaak je bewaarde product voor het nuttigen nog eens goed te verwarmen. Een weckketel gaat namelijk niet verder dan 100 C en dan is de bacterie dus nog niet dood (als ie al in de pot zit). De eventuele toxines (giftige stoffen) die de bacterie aanmaakt zijn een stuk gevoeliger voor externe factoren dan de sporen. Dat betekent dat de toxines kapot gaan door verhitting. Door verhitting gedurende minstens vijf minuten boven 85 graden Celsius vallen de toxines uit elkaar en is het product vrij van gifstoffen.
Meldingen Botulisme
Botulisme komt gelukkig zeer zelden voor. Sinds 2000 zijn er 16 meldingen van Botulisme geweest:- 2 meldingen infantiel botulisme (bij baby's door honing)
- 1 melding van wondbotulisme (door drugsgebruik met spuit)
- 6 meldingen door geconserveerde levensmiddelen (uit Polen en Servië)
- 7 meldingen op een cruise in Turkije (door lokaal verwerkte olijven)
Er wordt al ruim een eeuw geweckt in Nederland en ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat iemand is overleden door het eten van zelf ingemaakte boontjes.
Botulisme is dus wel iets om voorzichtig mee om te gaan gezien de mogelijke gevolgen, maar het hoeft zeer zeker niet te betekenen dat je groenten en vlees niet kan of mag inmaken. En een beetje Botuline is zelfs goed tegen rimpels!
Mijn advies om vooral zelf de afweging te maken en daarbij je gezonde verstand te gebruiken.
flac · 127 weken geleden
M. van der Loo · 351 weken geleden
ik wil graag weten hoe je kapucijners kunt wecken.
Net als snij- en slabonen?
gr. Em
KeesdeBoon 85p · 351 weken geleden
Sara · 394 weken geleden
Ik weck graag zo puur mogelijk, dus met zo min mogelijk toevoegingen. Want daardoor kan ik er meer mee doen als ik iets uit de pot pak.
teetjekoene 1p · 394 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 394 weken geleden
oli · 397 weken geleden
wij zijn aan het denken om onze overschot aan moestuin groenten te gaan wecken. Maar dit artikel doet me wat schrik krijgen om volgende reden:
Wij wonen in een bijna passief huis, waarbij de constante temp (zomer - winter) hier rond de 22 graden ligt, alsook in onze bergruimte.
Blijkbaar groeit botulisme dan ?
Maar bij regel 19 van weck lees ik :
Regel 19: In de voorraadruimte mogen de gevulde inmaakglazen niet worden blootgesteld aan directe zonnestralen.
De ruimte moet ook vorstvrij zijn. Gevulde inmaakglazen kunnen echter niet alleen in een koele kelder, maar ook bij kamertemperatuur worden bewaard.
Wat moet ik hiervan dan van denken ?
Alvast bedankt voor de toffe en leerrijke site !
groetjes
KeesdeBoon 85p · 397 weken geleden
Thijs · 420 weken geleden
Maar als ik nu gepelde knoflooktenen met wat Spaanse pepers, rozemarijn en tijm in een glazen pot gevuld met een goede olijfolie 1 uur in de oven op een temperatuur van 150 gr Celsius laat doorgaren en deze vervolgens zeef en af laat koelen heb ik toch een risicovrije olijfolie met een geweldige smaak gemaakt die gewoon bij kamertemperatuur een lange tijd houdbaar is. Of zie ik dat verkeerd.
KeesdeBoon 85p · 420 weken geleden
Dick Stada · 499 weken geleden
Thijs · 420 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 483 weken geleden
Rebekah · 448 weken geleden
super uitleg over Bo. Had al veel gelezen en werd er wat angstig van, maar dat is nu wel over dankzij je goede artikel.
Toch nog even een vraagje. Als de gifstof is afgebroken bij verhitten, produceert bo dan geen nieuwe gifstoffen aan?
Ik zoek al tijden naar de "raw pack" methode, zoals je die voor je boontjes beschrijft en was dus ook heel blij met deze info. Heb je nog meer recepten hiervan op deze wijze of kan ik elke groente op deze wijze inmaken? Heb alleen een weckketel (grote pan).
Gr. Rebekah
KeesdeBoon 85p · 448 weken geleden
Vraag 2: op mijn receptenpagina vind je een aantal inmaakrecepten. Verder kun je de meeste groente zo inmaken als hierboven beschreven. Ik haal ook veel tips uit het boek van Weck dat je bij de ketel krijgt. Tot slot kun je bij weckenonline.com heel veel tips en recepten vinden om groenten en fruit in te maken.
Els · 448 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 448 weken geleden
Nelly Eliens · 483 weken geleden
Ik lees:
Je kan dus de (weck-) potten verhitten in een snelkookpan gedurende 20 minuten. Let er dan wel op dat de snelkookpan een temperatuur van 121,1 graden kan behalen.
Welke snelkookpan, die in Europa verkocht wordt, haalt deze temperatuur? Wij kennen alleen de All Amarican (USA) die deze temperatuur haalt maar die is volgens ons in Europa niet te koop.
Met vriendelijke groet, Nelly
KeesdeBoon 85p · 483 weken geleden
Nelly Eliens · 483 weken geleden
Wij hebben veel met Fissler snelkookpannen gewerkt, die gaan op stand 2 tot max 116 C. Het ideale van die pannen is dat ze op alle warmtebronnen gebruikt kunnen worden.
De All American aluminium pannen kunnen alleen op gas.
Om het risico van botulisme van geweckte producten te voorkomen zou je ze, zoals ik ook wel gelezen heb, een kwartier door moeten koken. Het nadeel hiervan is wel dat er van je mooie geweckte bonen en veel andere producten weinig overblijft.
KeesdeBoon 85p · 483 weken geleden
Tot slot: we moeten het risico op botulisme ook weer niet overschatten, want ik denk dat de kans op de staatsloterij groter is. En als het dan toch misgaat, ben in Nederland nooit verder dan een uur van een ziekenhuis verwijderd.
Leonne Willems · 450 weken geleden
De blijkbaar nog niet onderzochte twijfel zit 'm in de vraag of de glutamine niveau's die bereikt worden bij snelkoken laag genoeg zijn om niet te veranderen in het ongezonde glutamaat (Bron: http://www.thehealthyhomeeconomist.com/pressure-c....
Pinowski · 499 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 483 weken geleden
Rachel Post Sanders · 504 weken geleden
Ik heb het ook nooit in verband gebracht met ingeweckte groenten.
Eigenlijk heb ik me helemaal nog nooit verdiept in Botulisme.
Ik vind de legionella bacterie ook zo'n eng verhaal daarom ga ik nooit naar bloemencorso's enz. en zorg ervoor na onze vakantie dat ik eerst flilnk de kraan en douche laat strpomen. Maar dit heeft waarschijnlijkn niets met botulisme te maken.
KeesdeBoon 85p · 504 weken geleden
Madelon · 505 weken geleden
My recent post Rondje plantjes in de regen en recepten
KeesdeBoon 85p · 505 weken geleden
Josefien · 506 weken geleden
My recent post Courgettes inmaken - Pickled courgettes
KeesdeBoon 85p · 506 weken geleden
Rik · 506 weken geleden
My recent post Wolkammen zijn klaar
KeesdeBoon 85p · 506 weken geleden
eljoeska 38p · 506 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 506 weken geleden
carsten888 1p · 506 weken geleden
KeesdeBoon 85p · 506 weken geleden