Recensie 'Een Tuin voor Bijen & Vlinders'

|B| De Boon in de Tuin
Dit nieuwe boek van Albert Vliegenthart is een praktische inspiratiebron om de bijen- en vlinderstand te herstellen. Hoe deel je de tuin het beste in? Welke planten kun je zetten en bovenal: hoe maak je een diervriendelijk paradijsje van je tuin?

recensie boek tuin bijen vlinders albert vliegenthart insecten

Bijen en vlinders zijn bedreigde dierensoorten

Bam. Met deze boodschap opent het 158 pagina's tellende boek en zet het de lezer meteen op scherp.

Het is natuurlijk een bekend gegeven dat nog maar weer eens werd onderstreept door een Duits onderzoek (Hallmann CA, Sorg M, Jongejans E, Siepel H, Hofland N, Schwan H, et al. (2017) More than 75 percent decline over 27 years in total flying insect biomass in protected areas. PLoS ONE 12(10): e0185809).

Uit dit onderzoek bleek dat in de afgelopen dertig jaar 76% van onze insecten zijn verloren. 

recensie boek tuin bijen vlinders albert vliegenthart insecten

Ook de onderzoeksdata van De Vlinderstichting ondersteunen het beeld dat de vlinders in deze periode hard in aantal achteruit zijn gegaan met maar liefst 40%. Reden genoeg dus om aan de slag te gaan in je eigen tuin en daarvoor biedt dit boek meer dan voldoende tips.

recensie boek tuin bijen vlinders albert vliegenthart insecten

Wat heb je aan dit boek?

In dit boek krijg je concrete tips om je tuin zodanig aan te passen dat de  bijen en vlinders geholpen worden. Het geeft je handreikingen om de tuin in te richten of aan te passen. Aangevuld met lijstjes en top-10's met planten die goed zijn voor bijen en vlinders. 

Verder vind je heel veel informatie en achtergronden over bijen- en vlindersoorten (en andere insecten) die in tuinen voorkomen.

recensie boek tuin bijen vlinders albert vliegenthart insecten
Lavendel in de moestuin. Heel belangrijk!

Opbouw

Het boek begint met de beantwoording van de vraag waarom bijen en vlinders onze hulp nodig hebben en maakt dan vervolgens de slag naar welke tuinstructuren geschikt zijn. 

In het volgende hoofdstuk is allerhande informatie opgenomen over de verschillende soorten bijen, vlinders en insecten en hun soortbeschrijvingen en leefeigenschappen.

Dan is het tijd om aan de slag te gaan en volgt een hoofdstuk met tuintips en verschillende plantcombinaties en diverse voorbeeldtuinen waaronder ook de moestuin en pluk- of eetbare tuin. 

Tot slot is een hele rits met bronnen zoals boeken, tijdschriften, websites, waar je nog meer inspiratie kan opdoen om een bijen- en vlindervriendelijke oase te maken van je tuin. Hieronder een greep daaruit.

Aanbevolen boeken:

- Gasten van bijenhotels, P. van Breugel
- Veldgids Bijen voor Nederland en Vlaanderen, S. Falk
- Basisgids Hommels, J. Smit / V. Kalkman / J. de Rond
- Nieuwe veldgids dagvlinders, I. Wynhoff / C. van Swaay / K. Veling / A. Vliegenthart
- Dagvlinders Vlaanderen, D. Maes / W. Vanreusel / H. van Dyck
- Zweefvliegen van Nederland
- Planten van hier, H. Ketelaar
- Tuindierengids, R. Lewington
- Diervriendelijk tuinieren, A. Thomas
- Plant for bees - A guide to the plants that benefit the bees of the British Isles, K. William /  N. Howes

Aanbevolen websites:


Wat had ik graag anders gezien?

De opmaak is fris en kleurig. De verdeling van de pagina's in twee kolommen maakt het wat minder overzichtelijk en het gekozen lettertype is wat klein en dun.

Zo zijn sommige inzetten wat contrastloos (groene letters op een grijze achtergrond) en daardoor minder makkelijk te lezen.

Het boek bevat heel veel foto's van schitterende borders, uitgewerkt naar soorten en kleuren. Fantastisch om jezelf aan te vergapen en enigszins jaloersmakend, zeker als je zelf niet zoveel ruimte hebt.

Gelukkig staan er ook enkele voorbeelden in van kleine(re) tuinen, maar dat had voor mij nog veel meer gemogen.

Over Albert Vliegenthart

Albert Vliegenthart (1975) werkt als ecoloog bij De Vlinderstichting en is gespecialiseerd in dagvlinders en libellen.

Daarnaast geeft hij lezingen en workshops, is dagvoorzitter van diverse symposia en begeleidt hij studenten bij hun afstudeer- onderzoek. En alsof dat nog niet genoeg is, is Vliegenthart ook nog een enthousiast vogelaar.


Deel met je vrienden