Gerookte zalm is al heerlijk op smaak en er hoeft eigenlijk nog maar heel weinig toegevoegd te worden. De boerenkool en ricotta vullen de gerookte zalm verrassend goed aan. Terwijl ik dit schrijf, draait de plaat van Glenn Miller z'n vertrouwde rondjes op de speler. Een perfecte stemming om dit recept in te beschrijven.
Lasagne met boerenkool: de ingrediënten
Gerecht voor 6-8 personen, of twee keer een maal voor 3-4 personenBereidingstijd: +/- 20 minuten
Oventijd: +/- 40 minuten
- 250 gram boerenkool (ongeveer 10 bladstengels van mooi formaat)
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 eieren
- 200 gram gerookte zalm
- 350 ml slagroom
- 500 gram ricotta
- 300 gram mozzarella
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas (Grana Padano)
- 60 ml olijfolie
- pak lasagnebladen (liefst Integrali)
Lasagne met boerenkool: de bereiding
De boerenkool haal je uiteraard uit je eigen moestuin (mocht je deze luxe niet hebben, dan kun je ook voorgesneden boerenkool bij de super halen). Was de boerenkool, ris het frisse groene krullerige blad van de stengels en snijd het daarna mooi klein. Let er op dat er geen dikke stronken en/of ongedierte meer in zit.Duw de ricotta door een grove zeef in een kom. Dat doe je het beste met een flinke lepel of pollepel. Meng daarna de eieren en de geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Naar smaak nog wat zout en peper toevoegen.
Laat de olijfolie heet worden in een flinke koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui tot hij glazig is. Voeg dan de fijngemaakte boerenkool toe en laat hem gedurende 5 minuten slinken. Roer er dan 100 ml slagroom door en verhit nog een minuutje mee.
Verwarm de oven ondertussen voor op 180 ºC.
Als je dit gerecht voor twee keer maakt, gebruik dan twee ovenschalen van minimaal 5 cm hoog. Maak je het voor één keer, zorg dan dat de ovenschaal minimaal 3 liter inhoud heeft.
Nu is het tijd om de lasagne op te bouwen. Schenk 50 ml slagroom in een ovenschaal. en bedek de slagroom met een enkele laag van pastavellen. Verdeel daarna de ricotta over deze laag en vervolg telkens met laagjes van pasta, zalm, pasta, boerenkool en weer pasta. Maak de mozarrella klein en leg ze bovenop de lasagne. Besprenkel het geheel met het restant van de slagroom.
Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak hem 40 minuten in de oven. Verwijder dan de folie en bak de lasagne nog 10 minuten tot de kaas lekker bruin is.
Smakelijk
Een heerlijk gerecht met zalm en boerenkool en lekker veel kaas uit de oven. Vooral de touch van boerenkool is bijzonder verrassend en smakelijk (al zeg ik het zelf ;-).
Eet smakelijk!