Deze soep is, zoals met de meeste soepen, een makkie om te maken. Het meest werk gaat eigenlijk zitten in het bij elkaar zoeken van de ingrediënten en het snijden van de groente.
De tomaten die ik hier heb gebruikt zijn Siberian Early (of Early Siberian), enkele Russian black en Wapsipinicon Peach. Die laastste is eigenlijk een heerlijk zoet snoeptomaat. Beetje abrikoosachtig van smaak, maar hij kan natuurlijk ook prima door de soep.
De tomaten heb ik gekregen van Discutafel. Huh, wattes? Ja inderdaad, de naam zou je niet direct associëren met groen en duurzaam, maar Discutafel is een website met hele gave podcasts over ideeën voor een duurzame levensstijl, met een flinke portie groen.
Tomatensoep: de ingrediënten
Het boodschappenlijstje is heel kort en nog korter als je het meeste uit je eigen moestuin kunt halen. Zo komen de uien, tomaten, knoflook en chilipoeder uit eigen tuin.
- 1,5 kg tomaten, mogen verschillende soorten zijn
- 3 rode paprika's
- 2 potten met gegrilde paprika's
- 4 grote uien (formaat tennisbal), of 8 kleintjes (formaat pingpongbal)
- 4 tenen knoflook
- 2 liter groentebouillon
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder (die van La Chinata is wel errrug lekker)
- 1/2 theelepel chilipoeder of een verse peper fijngesneden
- scheut olijfolie
- peper en zout
Tomatensoep: de bereiding
Kooktijd: 2 uren
Eindresultaat: ongeveer 6,5 liter soep
Snijd de uien in grove parten en fruit ze even aan in de pan met de olijfolie. Snijdtdaarna de knoflook en de paprika's fijn en voeg ze toe. Zet het geheel even lekker aan.
Daarna snijd je de tomaten in grove parten en voeg ze toe aan de pan. Laat dit, samen met de knoflook, paprika en ui, een kwartiertje pruttelen.
Voeg dan de gerookte paprikastukken toe alsmede de groentebouillon. Tot slot voeg je de kruiden erbij. Laat het geheel dan nog zo'n 1,5 uur sudderen met het deksel op de pan.
Dan mag de staafmixer er doorheen zodat het een mooie gladde massa wordt en voeg naar smaak peper en zout toe. Eventueel kan je nog een paar blaadjes basilicum toevoegen.
Dit recept resulteert in ongeveer 6,5 liter soep. Ik verdeel dat altijd over bakjes waar 2 porties per bakje in kunnen (ongeveer 750 ml voor twee porties en 375 ml per portie). Daarna gaat alles in de vriezer.
Wecken
Aangezien er geen room, deegwaren of dergelijke in deze soep zit, kun je deze soep ook prima bewaren door te wecken. Volg dan de gebruikelijke wijze voor het steriliseren van de potten en vul de potten af met een vultrechter tot ongeveer 1 cm onder de rand. Sluit de potten daarna met de ringen en deksel en klemmen en weck ze dan even af in de weckketel op 90 graden en 30 minuten. Daarna is de soep minstens een jaar houdbaar.Jouw recept voor overheerlijke tomatensoep
Dit was mijn favoriete recept voor tomatensoep. Maar jij zult er vast ook eentje hebben. Leuk om jouw variatie op dit recept van tomatensoep te horen in de comments onder deze post!