Elk voorjaar laten afvalwerkers zich van hun goede kant zien en maken ze een goede beurt bij de burger. Je kunt dan als 'klant' van de afvalwerker een gelimiteerd aantal zakjes compost ophalen. GRATIS, welteverstaan, dus de Hollander is er dan als de kippen bij.
Ik moet altijd een beetje smalend lachen als ik dat tafereel aanschouw. Mensen die met de grootste spoed op een zak gratis compost duiken.
Dan denk ik even terug aan de herfsttijd, toen al die compost nog fraai stond te bloeien en te groeien. En dat het daarna met enige agressie werd gesnoeid en opgezogen en achteloos in de groene container aan de straat werd gezet. Achteloos, omdat het gezien wordt als afval. Het potentieel daarvan werd op dat moment volledig genegeerd.
Diezelfde mensen staan in het voorjaar rijen dik bij de afvalverwerker om enkele zakjes gratis compost te bemachtigen. Een sigaar uit eigen doos? Ik zou zeggen een hele dikke!
Een sigaar uit eigen doos? Ik zou zeggen een hele dikke!Kan dat nou niet anders denk ik dan. Het groenafval is al die tijd onttrokken aan de natuurlijke cyclus in de tuin. Insecten en ander gespuis in de tuin heeft er niet van kunnen profiteren. Het bodemleven heeft al die tijd niet kunnen profiteren van een lekkere dikke laag groenafval.
De tuin wordt tegenwoordig door tuincentra geframed als verlengstuk van de woonkamer: de tuinkamer. En in een opgeruimde kamer ligt geen rotzooi op de grond dus blazen (en zuigen) we er met z'n allen hevig op los in de herfst.
Maar als je toch zoveel investeert in een bladblazer, waarom dan niet meteen een hakselaar of maaier kopen? Voor het geld hoef je het niet te laten, want voor de prijs van een bladblazer heb je ook een leuke hakselaar.
Daarmee haksel je het groene (snoei-)afval mooi fijn en daarna kan het als de perfecte mulch dienen in de border. De natuur doet de rest en in het voorjaar zal er niet veel meer van over zijn.
Of maak een (kleine) composthoop of een cilinder van dubbeltjesgaas waar je het allemaal in doet. Dan kan het gedurende de winter mooi afbreken en kan het in het voorjaar zo weer terug de tuin in. Het blad kun je eventueel ook nog een plastic zakken bewaren. Dan vergaat het tot z.g. bladmulch.
Door het blad en groenafval in je eigen tuin te houden spaar je heel wat vervoerbewegingen uit, én je houdt de groene kringloop gesloten. En dat nog wel in je eigen tuintje!
Hoe mooi zou dat zijn?