Man, man wat is deze quiche lekker. Deze quiche met een bodem van havermout en puree van kikkererwten, gevuld met rode biet (uiteraard uit eigen moestuin) is volledig glutenvrij en ook nog eens vegetarisch.
En áls er nog wat over, maar dat lukt bij mij meestal niet, dan smaakt ie ook nog eens heel erg goed de volgende dag bij de lunch. Wat wil je nog meer?!
Kikkererwtenquiche: de ingrediënten
Voor 1 quiche heb je dit nodig voor de vulling:- 400 gram rode bieten uit de moestuin
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 rode ui, gepeld en in partjes gesneden
- 50 gram broccoli
- 300 ml Turkse of Griekse yoghurt (10% vet)
- 100 gram feta
- 3 eieren
- 1 eetlepel vloeibare honing
- 200 gram geraspte belegen kaas
- 2 theelepels fijngehakte verse rozemarijn
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
De bodem is gemaakt van kikkererwten en havermout. Voor 1 quiche heb je dit nodig voor de bodem:
- 1 blik kikkererwten (380 g, uitlekgewicht ca. 230 g)
- 35 gram havermout
- 50 ml olijfolie
- ½ theelepel zout
- olijfolie om de vorm in te vetten
Kikkererwtenquiche: de bereiding
De bereiding van de vulling:- De oven verwarm je voor op 200 °C
- Leg de bieten (ongeschild) op een bakplaat. Bak ze ongeveer 45 minuten in het midden van de oven of tot ze zacht zijn (ze kunnen tegelijk met de quichevorm gebakken worden. De werkwijze voor de bodem check je hieronder). Laat de bieten daarna afkoelen en schil ze dan en halveer ze.
- Verhoog de temperatuur van de oven tot 225 °C.
- Verdeel de helft van de bieten, ui en broccoli over de quichebodem.
- Klop de yoghurt, eieren, honing, kaas, rozemarijn, zout en peper in een kom. Giet het beslag in de quichevorm.
- Doe nu ook de overgebleven bieten, ui en broccoli in de vorm. Kruimel de feta eroverheen.
- Bak de quiche 20-25 minuten in het midden van de oven of totdat de quiche een mooie kleur heeft gekregen.
- Dek na 15 minuten de bovenkant even af met een stuk aluminiumfolie als de quiche wat te snel bruin wordt
De bereiding van de bodem:
- Giet de kikkererwten af, spoel ze en laat ze goed uitlekken.
- Doe de havermout in een keukenmachine en maal tot een fijn meel.
- Voeg kikkererwten, olie en zout toe. Mix het geheel tot een glad deeg.
- Duw het deeg met de hand in een ingevette vorm met een diameter van ongeveer 24 cm. Zorg ervoor dat de bodem niet te dun wordt en dat er een opstaande rand is.
- Zet de vorm ongeveer 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Bak de quichebodem ongeveer 30 minuten in het onderste gedeelte van de oven. Laat hem afkoelen voordat je de quiche vult en afbakt.
Jouw recept voor quiche
Naast dit heerlijke recept, maar ik de bieten ook wel eens met zure room uit de oven. Heb jij ook zo'n favoriet recept voor quiche. Of misschien een heerlijk recept met rode biet? Ik ben reuze benieuwd, dus laat vooral even een reactie achter in de comments. Leuk om van je te horen!